2015. június 11., csütörtök

Pilinszky János: Egy lírikus naplójából



Egy érdekes írás Pilinszky tollából. Számomra újszerű gondolatok a munkáról, cselekvésről. Ellentmondásos de igaz szavak. 

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrushoz Libanonban

"Szemben a közhittel, a lusta ember nemcsak az, aki átalussza az időt vagy ölbe tett kézzel üldögél. A restségnek létezik egy sokkalta megtévesztőbb és kifinomultabb formája. Az a fajta sürgés-forgás, lázas tevés-vevés, ami a valódi cselekvés megkerülése. Némi filozófiával azt mondhatnám, hogy ezer tetszetős tévedés se pótol egyetlen igaz gondolatot se súlyban, se erényben.
  A pontos, igaz cselekvés, amelyik számba veszi és mérlegeli a pálya minden nehézségét és a véletlenek esetleges szélfúvását éppúgy, mint a föladat bemérhető részét, persze nehéz, s nemegyszer kevésbé látványos a vaksi szorgoskodásnál. A közvélemény könnyen ítél a látszat után, s az izzadságot legtöbbször a koncentrált figyelem elébe helyezi. Pedig ez a csúztatás melegágya a burkolt restségnek, belső tunyaságnak, s csupán képmutató változata a hétalvásra ítélt mesebeli semmittevésnek. Ahogy a félelem és élhetetlenség a betegségbe, úgy menekül nemegyszer a belső restség az aktivitásba, a minőség megkerülésével a középszerűség tevékeny gyakorlatába.
  A valódi cselekvés mindig minőségi, a mennyisége – ha nem is elhanyagolható – alárendelt szerepet játszik. Ezért olyan nehéz: bizonyos értelemben mindig úttörés, mindig szűzföld meghódítása, mindig a gyémánt szívébe tör.
  Valóban jót cselekedni éppoly nehéz, mint valóban jót tenni. A jótett ugyanis nem jótékonykodás. A felebarát bajának nem tüneti ápolgatása-kezelgetése, s főként nem tulajdon lelkiismeretünk megnyugtatására szolgál. Az ilyen jótett nem jótett. Igazi jótett egyedül az, ami valóban segít is a másikon. Ehhez azonban erő kell, figyelem, a másik bűnének és nyomorának teljes és maradéktalan átélése. Szembenézés az elviselhetetlennel. Szembenézés a kibírhatatlannal. A bevallhatatlanul súlyos nyomorúsággal. Szembenézés – és azonosulás vele.
  Ebben a fölismerésben azonban egy másik is benne foglaltatik. Az, hogy a telitalálat nem sürgés-forgásunk gyümölcse, hanem minden odaadó figyelmünk ellenére: kegyelem. Ahogy a valódi munka, a valódi jótett is az. Rejtett, mélységesen koncentrált, majdnem észrevétlen és alázatos. Egyszóval: tiszta kegyelem.”



Forrás: Katona Zsuzsa: Föld és Ég, Ünnepi Gondolatok

Nincsenek megjegyzések: